Mari Kristine Lillestølen er helsesøsteren som ble smykkedesigner. Den kreative skaperen bak Myke Mule lager smykker med fine budskap, gode påminnere som de fleste av oss kan trenge å høre.
I mange år laget hun smykker med teksten «Bra nok». Et budskap som ikke alltid er så lett å eie. Av en venninne fikk hun høre at det var tydelig at hun ikke trodde på det hun selv pyntet smykkene med.
– Jeg skjønte at det var det som måtte til, at jeg måtte tro på det, jeg bare skjønte ikke hvordan jeg skulle åpne det opp i meg selv, utdyper hun.
Budskapet viste seg å bli nøkkelen til tilfriskning fra spiseforstyrrelsen som Mari har hatt med seg gjennom et helt liv. 52 år gammel kan hun endelig si at det ikke lenger er maten som tar all energi og styrer livet hennes. Hun har funnet inspirasjon i Eckhart Tolles bok «The power of now», som hjelper henne med å være akkurat her og nå. Hun spiser og drikker det hun vil, har funnet igjen kontakten med seg selv, og jobber med å godta at hun er bra nok som hun er. Hun nyter livet og liker å kose seg. Hun er opptatt av at å være bra nok har ingenting å gjøre med kunnskap, utseende eller prestasjoner.
– Det har med å gjøre at jeg er bra nok, uansett. Om jeg er usminka eller sminka, naken eller påkledd. Det er ikke sånn at jeg først må ta det kurset, eller gå ned i vekt. Jeg er bra nok som jeg er. Det er uforbeholden kjærlighet, på en måte, til deg selv.
For Mari handlet spiseforstyrrelsen om skam. Da hun skjønte det, tok hun et oppgjør med seg selv, og bestemte seg for at hun skulle godta den hun var – uansett hva tallet på vekten viste. Det er fire år siden.
Frykt og frihet Bak skammen fant hun mye frykt. Hun forteller at hun blant annet var redd for å se folk i øynene på bussen. For å bli kvitt spiseforstyrrelsen oppdaget hun at hun måtte gi slipp på mye dritt, og ikke minst tanker om hvem hun skulle være i andres øyne.
– Jeg har fått mange råd om hvordan jeg skal bli kvitt kiloene, men ikke om hvordan jeg skal få det bedre med meg selv. Jeg bestemte meg for at jeg aldri skal slanke meg igjen. Og at jeg skal gjøre alt jeg er redd for.
Hun har hoppet fra 10-meteren, hoppet i fallskjerm og reist alene til India. For å få kontakt med kroppen og større kroppsaksept, har hun prøvd ulike massasjetyper, og hun bruker mindre tid nå på å være ukomfortabel i egen kropp, selv om hun også har dager der det ikke er så gøy å se seg i speilet. Å skape smykker er en lidenskap som hun lever av. Hun vil ikke la seg stoppe av frykt og skam, og lever etter mottoet ”Gjør det du er redd for”
– Hvorfor har vi fått dette livet? Vi må nyte, oppleve, utforske, sanse, smake, lukte, kjenne på. Vi må ikke være så redde. Stress og forknyttethet skaper sykdom.
Møter andre uten fordommer Temaet for Verdensdagen for psykisk helse i år er «Vær raus», og for Mari handler raushet om å godta folk for hvem de er.
– Da kan man møte andre som kanskje er annerledes fra en selv uten å være redd eller fordømme, men heller være åpen.
Mari har designet smykker for Spiseforstyrrelsesforeningen, blant annet med teksten «Bra nok» og «Happiness is an inside job». Ta kontakt med oss på post@spisfo hvis du ønsker å kjøpe et smykke!
Maris tips Bok: «The power of now» av Eckhart Tolle. Norsk tittel «Det er nå du lever». Motto: Gjør det du er redd for Nyt livet: Ta en kaffe mokka, i stedet for Pepsi Max
Intervjuet er skrevet av Marianne Beck Heien og opprinnelig publisert i Spiseforstyrrelsesforeningens medlemsblad.
Ønsker du å motta medlemsbladet vårt? Meld deg inn da vel!
Kommentare